مدیرکل مرکز زمین شناسی و اکتشافات معدنی جنوب کشور بخشی از این پرسشها پاسخ داده است.
طهمورث یوسفی با بیان اینکه زمین یک شیء مرده نیست، گفت: زمین زنده است و به طور مرتب تحولاتی در آن رخ میدهد تا به ثبات و تعادل برسد.
او با اشاره به اینکه زلزله در پوسته زمین رخ میدهد، افزود: این تحولاتی که برای ثبات زمین حادث میشود و نیروها که به واسطه گسلها به وجود میآید، باعث زلزله می شود.
یوسفی اضافه کرد: زمانی که گسل ها تحت فشار باشند سطح آن ها بریده شده و انفجار رخ میدهد، بنابراین شکستگی در سطح گسل ها یکی دیگر از علتهای وقوع زلزله است.
او با یادآوری اینکه منطقه زاگرس از نقاط زلزله خیز در کشور محسوب میشود، تصریح کرد: در این منطقه زلزله عمدتا در عمق ۱۰ کیلومتری رخ می دهد. بنابراین وقتی زمین لرزه در این عمق حادث میشود، نمیتوان گفت چرا اکثر این حوادث در فصل زمستان حادث میشود.
مدیرکل مرکز زمین شناسی و اکتشافات معدنی جنوب کشور با اشاره به اینکه فصلها در وقوع زلزله موثر است، گفت: سرد شدن و گرم شدن پوسته زمین در رخداد زلزله تاثیر دارد، اما این تاثیر فقط ۱۰ درصد است، پس به عنوان عامل اصلی زلزله نمیتوان از آن یاد کرد.
یوسفی ادامه داد: تغییر فصل و گرم و سرد شدن پوسته زمین فقط در زمان رخداد زلزله تاثیر دارد، به این مفهوم که نیرو در زمین جمع میشود تا به حدی برسد که برش ایجاد شده و زلزله حادث شود، تغییر فصل در این بین، یک عامل کمک کننده بوده و در زمان وقوع، نقش ایفا میکند.
او با اشاره به اینکه عامل اصلی رخداد زلزله تحولات درون پوسته زمین است، گفت: سطح پوسته همان سطحی است که ما روی آن زندگی میکنیم، اما علم ثابت کرده که تغییر فصل در زمان رخداد زلزله موثر است و فراوانی تعداد زلزله ها در نزدیکی فصل بهار یعنی زمانی که هوای سرد جای خود را به گرما می دهد و برعکس، بیشتر اتفاق می افتد، چرا که این امر طبیعت زمین بوده و جو در رخداد زلزله تاثیر گذار است.
مدیرکل مرکز زمین شناسی و اکتشافات معدنی جنوب کشور خاطرنشان کرد: زلزله هایی که در تغییر فصل رخ می دهد معمولا کمتر از ۵.۵ ریشتر است.
او با بیان اینکه استان فارس از لحاظ رده بندی مخاطرات طبیعی در رتبه ۵ کشوری است، افزود: فارس از لحاظ تعداد و فراوانی ثبت زلزله معمولا در رتبه دوم یا سوم قرار دارد.
بخشی از فارس روی کمربند زلزله قرار دارد
یوسفی با اشاره به اینکه گاهی اوقات اکثر زلزله ها در مناطق جنوبی فارس ثبت شده است، اضافه کرد: با توجه به شرایط زمین شناسی استان فارس، بیش از ۹۰ درصد زلزله ها در این استان زیر ۵ ریشتر بوده است.
او در خصوص شرایط زمینشناسی فارس نیز گفت: استان فارس بر روی کمربند زلزله خیز زاگرس قرار دارد که مسیر این کمربند بیشتر در بخش جنوبی و مرکزی استان از شمال غرب یعنی شهرستان نورآباد تا جنوب استان یعنی کازرون و فراشبند، فیروزآباد، لارستان و داراب گسترده است.